Използването на въглищата за производството на енергия отново е на

...
 Използването на въглищата за производството на енергия отново е на
Коментари Харесай

Инж. Георгиев: България може да осъществи енергийната си трансформация без закриване на мощности

 „ Използването на въглищата за производството на сила още веднъж е на дневен ред в европейските страни. Причината за това се крие във обстоятелството, че с помощта на твърдите изкопаеми горива, страните съумяват да се оправят с енергийната рецесия. " Това разяснява инж. Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България.

Той даде за образец Германия, което е най-голямата европейска стопанска система. Инж. Георгиев цитира данни Федералната статистическа работа " Дестатис " (Destatis), съгласно които към 1/3 от електрическата сила, с която е захранвана електропреносната мрежа на Германия през юли, август и септември, е била генерирана от въглищни електроцентрали спрямо към 30% % през същия интервал на 2021 година

Председателят на Асоциацията съобщи, че военният спор в Украйна и ограничението на доставките на съветски природен газ са главната причина, най-малко към този миг, въглищата да продължат да бъдат основна част от енергийния микс на европейските страни, макар зелената политика на Европа. Инж. Георгиев акцентира, че в комплицираната геополитическа конюнктура преди всичко би трябвало да се слага националният интерес и гарантирането на енергийната непоклатимост и самостоятелност.

" Въглищата са наш български запас, от който не можем и на би трябвало да се лишаваме, до момента в който сме в толкоз тежка икономическа рецесия. Те са свързани с енергийната ни самостоятелност ", безапелационен беше инж. Георгиев.

Експертът акцентира, че ТЕЦ-овете, работещи с твърди изкопаеми горива, поддържат стабилитета на електроенергийната мрежа в страната.

" Енергийната рецесия в Европа може да продължи няколко години. През това време е неприемливо да се подхващат дейности за затваряне на базови мощности, осигуряващи стабилността на електроенергийната система ", акцентира инж. Георгиев във връзка поетите задължения за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2026 година по отношение на 2019 година
Председателят на Асоциацията уточни, че предоговарянето на Плана в частта " Енергетика " е единствената опция да не пострада конкурентоспособността на българската стопанска система и след три години да се намираме в още по-голяма енергийна и икономическа рецесия.

" След към месец се чака да започват диалозите на държавното управление с Европейска комисия. Надявам се да успеем да отстоим националния си интерес “, уточни инж. Георгиев.

По думите му предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност ще бъде комплициран и нескончаем развой, само че в противоположен случай България от един от огромните експортьори на електрическа енергия ще се трансформира във вносител на безценен ток и стотиците заети в енергийния бранш ще изгубят работните си места. Той акцентира, че това ще провокира и голяма обществена рецесия.

Председателят на АТДБ съобщи, че България като страна, член на Европейски Съюз би трябвало да извърши амбициозните цели на Европейския зелен пакт, само че преходът би трябвало да бъде равномерен и обективен. Инж. Георгиев уточни, че всяка една топлоцентрала влага голям финансов запас, макар икономическата рецесия, за произвеждане на чиста сила. Според него не е належащо да се затварят работещи базови мощности, а в противен случай да се работи за тяхната промяна и рационализация. Инж. Георгиев даде за образец предприятия като Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и топлофикациите в Перник и Русе, където се работи интензивно за произвеждане на чиста сила и възстановяване въздействието върху околната среда.

 

Председателят на Асоциацията подсети, че единствено преди дни стартира строителството на фотоволтаичен парк - ФЕЦ Бобов Дол.

" До няколко месеца се чака в централите в Перник и Русе да бъдат включени в употреба газови мощности, с което ще се понижи делът на употребявани въглища. Зелените планове на двете топлофикации са голяма стъпка в обезпечаване на чиста сила за потребителите и понижаване отделянето на въглеродни излъчвания ", съобщи инж. Георгиев.
По думите му с тези вложения се потвърждава с дейности, че едно сдружение може да продължи на действа и да се запазят работните места.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР